Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

By misziza
2024-05-21
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie pomysł na zapiekankę makaronową z tuńczykiem w sosie pomidorowym z dodatkiem sera mozzarella. Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia i zrobisz ją w mniej więcej 45 minut. Sam sos jest pełen smaku i świetnie pasuje do tuńczyka. To jest pomysł na rodzinny obiad albo w gronie znajomych. Spokojnie najedzą się nim do syta co najmniej cztery osoby.

Myślę, że każdy powinien choć raz przekonać się jak smakuje taka zapiekanka, zwłaszcza jeśli masz w lodówce puszki z tuńczykiem, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić 😉 Jako dziecko nie pamiętam, żebym jadła tuńczyka z puszki. To raczej tata go sobie kupował i jadł prosto z puszki. Dlatego ja chciałam przygotować przepis z tuńczykiem, który jest wyjątkowy i naprawdę ciekawy. Koniecznie wypróbuj.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z TUŃCZYKIEM I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

TUŃCZYK Z PUSZKI – Wybierz tuńczyka sprawdzonej, ulubionej marki. Warto poczytać opinie o różnych markach tuńczyka, aby znaleźć te, które są wysoko oceniane przez innych konsumentów. Wybierz tuńczyka w oleju, oliwie albo wodzie. Tuńczyk w sosie własnym może wpłynąć na smak dania. Przed dodaniem tuńczyka do zapiekanki odcedź go, aby pozbyć się nadmiaru wody, oleju lub oliwy.

MAKARON – Wybierz swój ulubiony makaron. Koniecznie ugotuj go al dente. Na opakowaniu np. marki Lubelli bardzo często podany jest czas normalnego gotowania się makaronu oraz czas “al dente”. Makaron spędzi też około 25 minut w sosie w piekarniku, więc nie chcemy, aby był zbyt miękki.

Ugotować makaron al dente, czyli “na ząb”, oznacza, że jest on lekko niedogotowany, ale nie twardy. Powinien stawiać lekki opór przy gryzieniu i mieć sprężystą konsystencję.

POMIORY W PUSZCE – Będą potrzebne dwie standardowe puszki z pomidorami. Najlepiej wybrać drobno krojone. Szczególnie polecam pomidory włoskiej firmy Mutti, która jest dostępna np. w Biedronce.

SER – Jeśli chodzi o ser, to wybrałam Mozzarellę. Mozzarella dobrze się topi i ma łagodny smak, ale jeśli chcesz możesz wybrać inny ser, który dobrze się topi np. trochę bardziej intensywny w smaku ser Cheddar czy ser Gouda.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – cebula i czosnek, olej do smażenia, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, sól i pieprz do smaku.

zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM Z PUSZKI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron “al dente”, a nie do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu, odcedź makaron na sitku i przepłucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek i przesmaż go około pół minuty z cebulką.

zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-1
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę cukru. Dobrze przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 5 – 7 minut aż trochę zgęstnieje.

zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-2.
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-2.

KROK 3.

Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki i dobrze przemieszaj. Gotuj sos jeszcze minutę, dwie i dodaj makaron. Dobrze wymieszaj makaron z sosem i zdejmij patelnię z ognia.

zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-3A.
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-3A.
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-3b
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

Przełóż całą zawartość patelni do naczynia do zapiekania i cały wierzch posyp startym na tarce serem. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez 20 -25 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekaj około 5 minut. Teraz można podawać.

zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-4.
zapiekanka-z-tunczykiem-przygotowanie-krok-4.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE POMYSŁY NA OBIADY Z MAKARONEM. SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron w sosie pomidorowym. Super przepis. – Kuchnia Izy

Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy

Krewetki z makaronem w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 – 6 porcji,

Jedna duża porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 540

BIAŁKO: 33 g

TŁUSZCZE: 14, 2 g

WĘGLOWODANY: 70 g

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM Z PUSZKI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem z puszki w sosie pomidorowym

Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4
Calories 540 kcal

Ingredients
  

  • 300 g ulubionego makaronu np. penne, świderki
  • 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia – dwie, trzy łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • około 150 g sera Mozzarella albo Cheddar, startego na tarce
  • łyżeczka cukru – opcjonalnie
  • 2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu)

Instructions
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron “al dente”, a nie do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu, odcedź makaron na sitku i przepłucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Smaż ja około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek i przesmaż go około pół minuty z cebulką.
  • Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę cukru. Dobrze przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 5 – 7 minut aż trochę zgęstnieje.
  • Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki i dobrze przemieszaj. Gotuj sos jeszcze minutę, dwie i dodaj makaron. Dobrze wymieszaj makaron z sosem i zdejmij patelnię z ognia.
  • Przełóż całą zawartość patelni do naczynia do zapiekania i cały wierzch posyp startym na tarce serem. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez 20 -25 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekaj około 5 minut. Teraz można podawać.

Video

zapiekanka z tuńczykiem z puszki
zapiekanka z tuńczykiem z puszki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close