Uwielbiam skrzydełka! Skoro to czytasz, to mam nadzieję, że Ty też, bo mam dla Ciebie fantastyczny pomysł na skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. Pieczone skrzydełka oblane gęstym, mega dobrym sosem na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego smakują naprawdę świetnie. Wyglądają efektownie, a są proste do zrobienia. No dobrze, nazachwalałam te skrzydełka, więc mam nadzieję, że przekonasz się do tego przepisu 😉
Takie skrzydełka są dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też np. jako przekąska na jakąś imprezę dla większej liczby osób. Myślę, że wiele osób lubi takie azjatyckie smaki ♥ Zrobiłam je wczoraj na obiad i zniknęły co do jednego. Skrzydełka można upiec w całości albo podzielić na mniejsze, wygodne do jedzenia porcje, co moim zdaniem jest lepszą opcją na imprezę albo spotkanie w większym gronie.
NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA SKRZYDEŁKA W STYLU AZJATYCKIM I PRZEKONAJ SIĘ JAK PROSTO JE ZROBIĆ:
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
SKRZYDEŁKA – Skrzydełka powinny być wilgotne, ale nie śliskie ani lepkie. Powinny wyglądać na dobrze umyte i czyste oraz mieć normalny, neutralny zapach. Jeśli kupujesz skrzydełka w opakowaniu to koniecznie wybierz skrzydełka, które mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, ale pamiętaj, żeby spożyć je przed datą wygaśnięcia. Skrzydełka można upiec w całości (dobra opcja na obiad w domu, jeśli nie chce Ci się ich dzielić) albo podzielić je na części, co jest wygodniejsze w jedzeniu zwłaszcza na imprezach.
SKŁADNIKI NA SOS: słodki sos chili, cukier brązowy, sos sojowy (zwykły albo ciemny), ocet ryżowy albo sok z cytryny oraz czosnek
POZOSTAŁE SKŁADNIKI: mąka pszenna, sól i pieprz, olej roślinny albo oliwa z oliwek.
SKRZYDEŁKA Z PIEKARNIKA W STYLU AZJATYCKIM. KROK PO KROKU.
KROK 1.
Skrzydełka z kurczaka lekko osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz, to możesz użyć całych skrzydełek albo je podzielić. Jak podzielić skrzydełka? Skrzydełka trzeba podzielić na trzy części, z czego jedną część., najmniejszą – lotkę – odłóż na bok i nie używaj w tej chwili. Lotkę można potem ewentualnie dodać do reszty składników potrzebnych np. do przygotowania bulionu drobiowego.
Jak pokroić skrzydełka na 3 części?
Pocięcie takich skrzydełek nie jest skomplikowane. Skrzydełko kurczaka składa się z 3 części, które trzeba rozdzielić. Część najbliższa korpusowi, środkowa część i końcówki – lotki (najbardziej odległa od korpusu, której raczej się nie je, chociaż wiem, że niektórzy ją jedzą 😉 ).
- Umieść skrzydełko z kurczaka na desce do krojenia.
- Znajdź staw, który łączy kark z resztą skrzydełka.
- Użyj ostrego noża kuchennego, aby precyzyjnie odciąć kark od reszty skrzydełka, przecinając w miejscu stawu.
KROK 2.
Umieść skrzydełka w misce i posyp solą, pieprzem i mąką pszenną. Dobrze przemieszaj, aby sól, pieprz oraz mąka ładnie pokryły skrzydełka. Przełóż skrzydełka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i każdą cześć lekko skropl olejem roślinnym albo oliwą. Przełóż blaszkę ze skrzydełkami do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 25 minut, a potem przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
KROK 3.
W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce (albo bezpośrednio w rondelku, bo sos będzie podgrzewany) wymieszaj słodki sos chili, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy albo sok z cytryny oraz starty na tarce albo posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Podgrzej sos w rondelku przez około 2 – 3 minuty. Gdy zacznie lekko bulgotać, to zdejmij rondelek z ognia.
KROK 4.
Kiedy skrzydełka będą upieczone to przełóż je do miski, polej podgrzanym sosem i delikatnie przemieszaj tak aby sos ładnie pokrył skrzydełka. Skrzydełka można również posypać sezamem. Podawaj od razu.
SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥
Lubisz kurczaka? Jeśli tak, to mam dla Ciebie kilka innych, fajnych przepisów:
Pieczone skrzydełka w sosie w stylu azjatyckim. Pyszne! – Pasta Mama Cooks – ten przepis jest na moim drugim blogu
przepisy z kurczakiem – Kuchnia Izy – to są ogólne przepisy z kurczakiem
Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach. – Kuchnia Izy
Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy
Makaron Udon z kurczakiem i warzywami. – Kuchnia Izy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Do przygotowania tego przepisu użyłam około 800 g skrzydełek z kurczaka.
Jedna porcja (200 g) będzie miała w przybliżeniu:
KALORIE: 520
BIAŁKO: 40,2 g
TŁUSZCZE: 28,5 g
WĘGLOWODANY: 26,2 g
SKRZYDEŁKA Z PIEKARNIKA W SOSIE AZJATYCKIM. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.
Skrzydełka z piekarnika z sosem w stylu azjatyckim
Ingredients
- 800 g skrzydełek z kurczaka
- 1/3 szklanki mąki pszennej plus płaska łyżeczka soli i około 1/3 łyżeczki pieprzu (można dać więcej)
- trochę oleju roślinnego – do polania skrzydełek (po kilka kropel na skrzydełko)
Składniki na sos:
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego (jasnego albo ciemnego)
- 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru albo miodu
- 3 ząbki czosnku, starte na tarce
Instructions
- Skrzydełka z kurczaka wysusz lekko ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz, to możesz użyć całych skrzydełek albo je podzielić. Jak podzielić skrzydełka? Skrzydełka trzeba podzielić na trzy części, z czego jedną część., najmniejszą – lotkę – odłóż na bok i nie używaj w tej chwili. Lotkę można potem ewentualnie dodać do reszty składników potrzebnych np. do przygotowania bulionu drobiowego.Pocięcie takich skrzydełek nie jest skomplikowane. Skrzydełko kurczaka składa się z 3 części, które trzeba rozdzielić. Część najbliższa korpusowi, środkowa część i końcówki – lotki (najbardziej odległa od korpusu, której raczej się nie je, chociaż wiem, że niektórzy ją jedzą 😉 ).Jak pokroić skrzydełka na 3 części? Umieść skrzydełko z kurczaka na desce do krojenia. Znajdź staw, który łączy kark z resztą skrzydełka. Użyj ostrego noża kuchennego, aby precyzyjnie odciąć kark od reszty skrzydełka, przecinając w miejscu stawu.
- Umieść skrzydełka w misce i posyp solą, pieprzem i mąką pszenną. Dobrze przemieszaj, aby sól, pieprz oraz mąka dobrze pokryły skrzydełka. Przełóż skrzydełka na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia i każdą cześć lekko skropl olejem roślinnym albo oliwą. Przełóż blaszkę ze skrzydełkami do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 25 minut, a potem przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce (albo bezpośrednio w rondelku, bo sos będzie podgrzewany) wymieszaj słodki sos chili, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy albo sok z cytryny oraz starty na tarce albo posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Podgrzej sos w rondelku przez około 2 – 3 minuty. Jak zacznie lekko bulgotać, to zdejmij rondelek z ognia.
- Kiedy skrzydełka będą upieczone to przełóż je do miski, polej podgrzanym sosem i delikatnie przemieszaj tak aby sos ładnie pokrył skrzydełka. Skrzydełka można również posypać sezamem. Podawaj od razu.