Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami.

By misziza
2024-05-25
Rating: 0.00
(0)

To jest naprawdę świetny pomysł na bardzo smaczny i w miarę tani obiad. I jest prosty do zrobienia!. Bo te pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami i marchewką robi się razem – wystarczy, że wszystko oblejesz pysznym sosem, a potem zapieczesz w piekarniku. Po godzinie pieczenia wychodzi coś naprawdę wspaniałego. Soczyste mięso, delikatnie chrupiąca skórka i idealnie doprawione warzywa to prawdziwe połączenie smaków, które mile cię zaskoczy.

Złociste, rumiane ziemniaczki i słodka i delikatna marchewka świetnie kontrastują z pałeczkami. Właściwie za jednym razem masz cały obiad gotowy. Taki pomysł na obiad doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. U nas wszystko zostało dosłownie “sprzątnięte” z talerzy. Przyznam, że ja wyjadłam większość marchewek 😉 Po prostu uwielbiam pieczone marchewki, ale reszta nie mogła się zdecydować czy woli te mięciutkie ziemniaczki z chrupiąca skórką, czy jednak te aromatyczne pałeczki….

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

PAŁKI Z KURCZAKA – Pałki albo inaczej podudzie z kurczaka. Wybieraj mięso z pewnego źródła, np. od lokalnego rzeźnika lub zaufanego sklepu spożywczego. Jeśli kupujesz pałki pakowane, szukaj informacji o pochodzeniu mięsa i koniecznie sprawdź datę ważności. Pałeczki powinny mieć w miarę równą wielkość, aby równomiernie się upiekły. Zamrożone pałki kurczaka są równie dobre jak świeże, o ile były prawidłowo zamrożone i rozmrożone.

ZIEMNIAKI – Idealne do tego dania będą młode polskie ziemniaki, których nie trzeba obierać ze skórki (wystarczy je dobrze wyczyścić). Młode ziemniaki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Chwilę wcześniej, bo już w kwietniu, a nawet marcu pojawiają się ziemniaki wczesne. Ziemniaki wczesne importowane są za granicy, z cieplejszych regionów Europy np. Grecji. Natomiast starsze ziemniaki należy obrać. W ich skórce i kiełkach gromadzi się solanina – toksyczny związek, który może powodować nudności, wymioty, a nawet biegunkę. Dodatkowo, starsze ziemniaki mają grubszą i twardszą skórkę, która po ugotowaniu staje się łykowata i nieprzyjemna.

MARCHEWKI – Marchewki po upieczeniu stają się po prostu pyszne: miękkie i słodkie, a ich smak bardziej intensywny.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ/SOS: wybrana przyprawa do kurczaka, suszony tymianek, masło, słodka papryka, pieprz i sól.

pieczone-pałki-z-kurczaka-z-warzywami
pieczone-paleczki-z-kurczaka-z-warzywami

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI. PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj wybraną, ulubioną przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.

pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-1a
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-1a
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-1b
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.

pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-2
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.

pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-3.
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-3.

Jak wyczyścić młode ziemniaki?

Metoda 1: Za pomocą szczotki czy druciaka.

  1. Umieść ziemniaki w misce z zimną wodą i opłucz je z brudu.
  2. Użyj szczoteczki do warzyw, gąbki kuchennej z warstwą ścierną, zmywaka do naczyń z ostrej włókniny lub metalowego drapaka do szorowania naczyń, aby wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą.
  3. Dokładnie opłucz ziemniaki, aby usunąć resztki brudu i szczotki.

Metoda 2: Za pomocą soli.

  1. Włóż ziemniaki do dużej miski lub garnka.
  2. Dodaj łyżkę, dwie łyżki soli i wymieszaj ręką, aby sól pokryła wszystkie ziemniaki.
  3. Energicznie mieszaj ziemniaki przez kilka minut, aż skórka zacznie się zsuwać.
  4. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, aby usunąć sól i resztki skórki.

KROK 4.

Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj. Na koniec wszystko można posypać posiekaną natką pietruszki.

pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-4
pieczone-palki-z-ziemniakami-przygotowanie-krok-4

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Mam dla Ciebie inne pomysły na dania z kurczakiem… Sprawdź koniecznie:

przepisy z kurczakiem – Kuchnia Izy

Skrzydełka z piekarnika w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Pieczone pałki z kurczaka w przyprawach i ziołach. – Kuchnia Izy

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. – Kuchnia Izy

pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami-
pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami-

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na około 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 844

BIAŁKO: 51,7 g

TŁUSZCZE: 47,5 g

WĘGLOWODANY: 53,2 g

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami-

Pieczone pałki z kurczaka z ziemniakami

Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 4
Calories 844 kcal

Ingredients
  

  • około 1 kg pałeczek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych albo wczesnych
  • 0,5 kilograma marchewek

składniki na marynatę/sos:

  • 150 g masła, roztopionego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku można dać więcej np. czubatą łyżeczkę
  • 3/4 łyżeczki soli można dać więcej np. całą łyżeczkę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu można dać więcej np. 3/4 łyżeczki
  • opakowanie dowolnej przyprawy do kurczaka ( w przybliżeniu 30 g)
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku

Instructions
 

  • Zacznij od przygotowania marynaty. W rondelku rozpuść masło i dodaj przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, sól, pieprz oraz suszony tymianek. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż na 5 minut do przestudzenia.
  • Pałeczki z kurczaka przesusz ręcznikiem papierowym i przełóż je do miski. Polej kurczaka połową (lub nieco więcej niż połową) przygotowanej marynaty i przemieszaj tak, aby marynata pokryła mięso.
  • Ziemniaki, jeśli są młode to dobrze umyj i wyczyść, natomiast stare ziemniaki obierz ze skórki. Małe młode ziemniaki można zostawić w całości albo przekroić na pół, a stare pokrój na mniejsze kawałki (ale nie za małe, podobnej wielkości co marchewki). Marchewki obierz i pokój na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki i marchewki włóż do miski, oblej pozostałą częścią marynaty i dobrze przemieszaj, aby marynata ładnie pokryła warzywa.
  • Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej pałeczki z kurczaka i wszystkie warzywa, tak aby nie nachodziły się na siebie. Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 50 – 60 minut. Po około 30 minutach pieczenia przewróć pałeczki na drugą stronę, a warzywa dobrze przemieszaj.

Video

pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami
pieczone-palki-z-kurczaka-z-ziemniakami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close