Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami.

By misziza
2024-08-21
Rating: 0.00
(0)

Ten pomysł na szybki, prosty i jednocześnie bardzo smaczny obiad, czyli gnocchi z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym z pewnością Ci się spodoba. U mnie w domu obiad zniknął naprawdę szybko, między innymi dlatego, że moja rodzina uwielbia zarówno gnocchi, jak i pieczarki. Piękno tego dania tkwi również w tym, że gnocchi możesz łatwo zastąpić np. naszymi polskimi kopytkami, czy nawet makaronem. W każdej wersji danie będzie pyszne.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Gnocchi to włoskie kluski ziemniaczane, które są bardzo popularne praktycznie na całym świecie. Są one bardzo podobne do naszych polskich kopytek, ale mają nieco inny kształt. Mój obiad to pomysł na szybki obiad, więc przygotowałam go z kupnych gnocchi, ale jak chcesz, to możesz zrobić własne, domowe gnocchi.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA GNOCCHI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

gnocchi z kurczakiem film

GNOCCHI – Tak jak wspomniałam wcześniej gnocchi to kluseczki ziemniaczane pochodzące z Włoch. Do dania polecam wykorzystać kupne gnocchi, bo są zazwyczaj bardziej zbite. Jeśli chcesz przygotować domowe gnocchi, to uważaj, aby nie wyszły zbyt delikatne (delikatne gnocchi są pyszne, tylko trzeba uważać, aby nie rozpadły się na pataleni). Gnocchi można zastąpić kopytkami, makaronem (najlepiej krótkim i grubym np. świderki, penne), czy nawet ugotowanymi i podsmażonymi wcześniej ziemniakami.

MIĘSO Z KURCZAKA – Do dania użyłam piersi z kurczaka. Łączna waga to 500 – 600 g, więc będą potrzebne dwie duże piersi z kurczaka albo trzy mniejsze. Pamiętaj, żeby zwrócić uwagę na to czy mięso jest świeże – musi być jędrne, mieć neutralny, delikatny zapach i “zdrowy” jasnoróżowy kolor.

PIECZARKI – Wybierając pieczarki, szukaj tych o jasnym, kremowym kolorze i gładkiej, napiętej skórce, unikając okazów z plamami, pęknięciami czy oznakami wilgoci. Powinny być jędrne i suche w dotyku. Oczyszczając pieczarki, delikatnie wytrzyj je wilgotną ściereczką lub miękkim pędzelkiem, aby usunąć zabrudzenia; jeśli są mocno zabrudzone, możesz je krótko opłukać pod bieżącą wodą, ale unikaj moczenia, aby nie nasiąknęły wodą.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwa z oliwek (albo olej), cebula, sól i pieprz, suszony tymianek, czosnek, śmietanka 30 %, natka pietruszki plus opcjonalnie sos sojowy.

gnocchi z kurczakiem i pieczarkami
gnocchi z kurczakiem i pieczarkami

GNOCCHI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok.

Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię piersi z kurczaka (w całości) i smaż je około 5 – 7 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości i wielkości piersi. Kiedy piersi będą usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich zaraz po zdjęciu z patelni. Pokroisz je dopiero przed dodaniem do sosu, aby zachowały swoją soczystość.

(Aby mieć pewność, że piersi są w środku usmażone to możesz naciąć mięso nożem w najgrubszym miejscu – mięso powinno być białe, a sok klarowny albo wbić w środek termometr do mięsa – temp. mięsa powinna wynieść co najmniej 75 stopni).

gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-1

KROK 2.

W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż je 5 minut. W międzyczasie posyp pieczarki suszonym tymiankiem. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.

gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Po tym czasie dodaj śmietankę 30 %, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj sos sojowy. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.

gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-3

KROK 4.

Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj do sosu gnocchi oraz pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przemieszaj. Uwaga! Piersi z kurczaka pokrój chwilę przez dodaniem ich do sosu, a nie wcześniej. Na koniec polecam posypać posiekaną natką pietruszki.

gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4a
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4a
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4b.
gnocchi-z-kurczakiem-przygotowanie-krok-4b.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

Masz ochotę na inne, szybkie dania z kurczakiem? Sprawdź te:

Gnocchi z kurczakiem i serkiem śmietankowym. – Kuchnia Izy

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Kurczak ze szparagami w stylu azjatyckim. – Kuchnia Izy

Kurczak z warzywami “po chińsku”. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 611

BIAŁKO: 31,5 g

TŁUSZCZE: 31,5 g

WĘGLOWODANY: 51 g

gnocchi z kurczakiem i pieczarkami
gnocchi z kurczakiem i pieczarkami

GNOCCHI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

gnocchi z kurczakiem i pieczarkami

Gnocchi z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 611 kcal

Składniki
  

  • 500 g gnocchi
  • 500 g piersi z kurczaka – dwie większe piersi
  • 250 – 300 g pieczarek
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 30 g masła plus około 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • około 330 – 350 ml śmietanki 30 %
  • łyżka sosu sojowego opcjonalnie, ale polecam go użyć
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok.
    Piersi z kurczaka dobrze posól i popieprz. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć na patelnię piersi z kurczaka (w całości) i smaż je około 5 – 7 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości i wielkości piersi. Kiedy piersi będą usmażone, to zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich zaraz po zdjęciu z patelni. Pokroisz je dopiero przed dodaniem do sosu, aby zachowały swoją soczystość.
    (Aby mieć pewność, że piersi są w środku usmażone to możesz naciąć mięso nożem w najgrubszym miejscu – mięso powinno być białe, a sok klarowny).
  • W razie konieczności dodaj więcej tłuszczu i wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przemieszaj z cebulką i smaż je 5 minut. W międzyczasie posyp pieczarki suszonym tymiankiem. Następnie dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
  • Po tym czasie dodaj śmietankę 30 %, posól, popieprz i opcjonalnie dodaj sos sojowy. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 6 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Kiedy sos będzie tak gęsty, jak tego chcesz, to dodaj do sosu gnocchi oraz pokrojone piersi z kurczaka. Wszystko przemieszaj. Uwaga! Piersi z kurczaka pokrój chwilę przez dodaniem ich do sosu, a nie wcześniej. Na koniec polecam posypać posiekaną natką pietruszki.

Film

gnocchi z kurczakiem
gnocchi z kurczakiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close