Makaron orzo z łososiem i suszonymi pomidorami.

By misziza
2025-02-26
Rating: 0.00
(0)

Mam dla Ciebie przepis na szybki i bardzo smaczny obiad z makaronem orzo i łososiem oraz suszonymi pomidorami w kremowym sosie. Danie, które zaskoczy Cię prostotą, a jednocześnie rozpieści podniebienie 😉 Orzo to makaron, który wygląda jak małe ziarenka ryżu, ale w rzeczywistości to pełnoprawny makaron, który idealnie nadaje się do szybkich obiadów 😉 Dodatkowo dodamy do niego łososia – smażonego, upieczonego lub wędzonego – w zależności od tego, na co masz ochotę.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis i listę składników, to kliknij “skocz do przepisu”. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to czytaj dalej…

Suszone pomidory są wyraziste, lekko mięsiste i mają ten specyficzny umami twist, który sprawia, że każde danie smakuje wyjątkowo, dlatego postanowiłam je dodać do sosu. I to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! My wprost zajadaliśmy się tym daniem, właściwie trzeba było nieco walczyć kto dostanie większą porcję 😛 Danie jest sprawdzone i zdecydowanie polecam je zrobić każdemu miłośnikowi dań z łososiem.

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA MAKARON ORZO Z ŁOSOSIEM I PRZEKONAJ SIE JAK ŁATWO JE ZROBIĆ:

makaron orzo z łososiem film

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

MAKARON ORZO – Orzo to drobny makaron, który swoim kształtem przypomina ziarenka ryżu lub jęczmienia. Możesz spotkać go także pod nazwą risoni lub risini. W tym przepisie ugotujemy go bezpośrednio na patelni w aromatycznym bulionie i śmietance, dzięki czemu nie ma potrzeby używania osobnego garnka do gotowania makaronu.

ŁOSOŚ – Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest dziki łosoś pacyficzny lub łosoś hodowlany z certyfikowanych, odpowiedzialnych źródeł. Do tego dania możesz wykorzystać łososia smażonego, pieczonego lub wędzonego – zależnie od tego, na co masz ochotę!

BULION – Możesz użyć bulion warzywny, drobiowy albo rosół (rosół czysty, przelany przez sitko). Najlepiej jakby bulion był domowy, ale jeśli go nie masz, to można wykorzystać bulion kupny np. do rozpuszczenia w wodzie ze słoiczka.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – suszone pomidory, śmietanka 30 %, sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany, cebula, czosnek, koperek, olej roślinny plus masło plus opcjonalnie natka pietruszki.

makaron orzo z łososiem
makaron orzo z łososiem

MAKARON ORZO Z ŁOSOSIEM. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Jeśli masz już gotowego łososia np. wędzonego, to przejdź do kroku 2. Jeśli masz surowego łososia to możesz go usmażyć albo upiec.

Jak szybko usmażyć łososia?

  1. Dobrze osusz łososia np. papierowym ręcznikiem i go przypraw– oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Możesz dodać też inne ulubione przyprawy.
  2. Rozgrzej patelnię – na średnim ogniu, dodaj łyżkę masła i trochę oleju np. 2 – 3 łyżki.
  3. Smaż skórą do dołu (jeśli jest) przez 3-4 minuty, aż stanie się chrupiąca.
  4. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie soczyste.
  5. Bez skóry – smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Jak szybko upiec łososia w piekarniku?
  1. Rozgrzej piekarnik – ustaw temperaturę na 200°C (góra-dół).
  2. Przygotuj rybę – jeśli łosoś ma skórę, nie usuwaj jej, ponieważ zapobiega wysuszeniu mięsa.
  3. Doprawienie – plastry łososia skrop oliwą z oliwek albo olejem roślinnym i równomiernie oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  4. Pieczenie:
    • Ze skórą: ułóż łososia skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 12-15 minut w 200°C.
    • Bez skóry: piecz przez 10-12 minut, najlepiej na papierze do pieczenia lub natłuszczonej blaszce.

Usmażonego albo upieczonego łososia przełóż na talerz i najlepiej owiń folią aluminiową na czas przygotowania pozostałych składników.

makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1a.
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1a.
makaro-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1b
makaro-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1b

KROK 2.

Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej plus masło) i wrzuć pokrojoną drobno cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszonych pomidorów, dobrze przemieszaj i przesmaż około 2 minuty. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.

makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1b
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-1b

KROK 3.

Następnie wsyp na patelnię makaron orzo i przemieszaj ze wszystko. Przesmaż z pół minuty, a potem wlej bulion oraz śmietankę 30 % (lub 36 %). Dobrze przemieszaj i dopraw solą, pieprzem i dolej trochę soku z cytryny – łyżkę albo łyżeczkę (w zależności ile chcesz). Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż sos zgęstnieje, a makaron będzie ugotowany. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze zamieszać, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.

makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-3a.
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-3a.
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-3b
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-3b

KROK 4.

W ostatnich minutach gdy sos się gotuje, to poszarp łososia na małe kawałki (łososia dodajemy bez skóry), Kiedy sos będzie gotowy, to dodaj posiekany koperek, kawałki łososia oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeszcze krótko – około minutę do dwóch trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że łosoś będzie ciepły. Podawaj od razu.

makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-4a.
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-4a.
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-4b
makaron-orzo-z-lososiem-przygotowanie-krok-4b

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE TEŻ INNE PRZEPISY NA SZYBKIE OBIADY Z MAKARONEM ORZO:

Makaron orzo z mięsem mielonym. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z suszonymi pomidorami i ciecierzycą. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z warzywami. Pyszny wegetariański obiad. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z kurczakiem i suszonymi pomidorami. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z pieczarkami. Kremowy i pełen smaku. – Kuchnia Izy

Makaron orzo z brokułami w pełnym smaku sosie śmietanowym. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całe danie można podzielić na 4 porcje.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 677

BIAŁKO: 25,7 g

TŁUSZCZE: 40 g

WĘGLOWODANY: 58 g

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, to zapraszam do obserwacji mojego konta na Facebooku, TikTok-u albo YouTube:

Facebook

Kuchnia Izy (@kuchniaizy) | TikTok

Kuchnia Izy – YouTube

makaron-orzo-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami
makaron-orzo-z-lososiem-i-suszonymi-pomidorami

MAKARON ORZO Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

orzo z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron orzo z łososiem i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 677 kcal

Ingredients
  

  • minimum 250 g łososia (surowego albo wędzonego) jeśli będziesz miała/miał więcej np. 500 g łososia, tym lepiej.
  • szklanka makaronu orzo (suchego, przed ugotowaniem) szklanka ma 250 ml
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego albo drobiowego (kupny albo domowy) albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • suszone pomidory ze słoiczka w oleju (jeden słoiczek) – około 100 – 150 g po odsączeniu pomidory odsączone z zalewy (nie musza być dokładnie odsączone)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku albo czubata łyżeczka suszonego koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g śmietanki 30 % albo 36 %
  • sok z cytryny – łyżka albo łyżeczka, według uznania
  • tłuszcz do smażenia np. kilka łyżek oleju roślinnego plus łyżka masła.
  • przyprawy do posypania łososia: sól, pieprz, czosnek granulowany

Instructions
 

  • Jeśli masz już gotowego łososia (np. wędzonego), przejdź do kolejnego kroku. Jeśli masz surowego łososia to możesz go usmażyć albo upiec.
    Smażenie: Osusz łososia papierowym ręcznikiem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na średnio rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj 2 łyżki oleju. Smaż skórą do dołu przez 3-4 minuty, aż stanie się chrupiąca, następnie obróć i smaż kolejne 2-3 minuty. Jeśli łosoś nie ma skóry, smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
    Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół). Jeśli łosoś ma skórę, pozostaw ją, aby zapobiec wysuszeniu. Łososia skrop oliwą albo olejem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Piecz skórą do dołu przez 12-15 minut (bez skóry 10-12 minut) na pergaminie lub natłuszczonej blaszce.
    Gotowego łososia przełóż na talerz i owiń folią aluminiową na czas przygotowania pozostałych składników.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz (olej plus masło) i wrzuć pokrojoną drobno cebulkę. Smaż cebulkę około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, dobrze przemieszaj i przesmaż około 2 minuty. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
  • Następnie wsyp na patelnię makaron orzo i przemieszaj ze wszystko. Przesmaż z pół minuty, a potem wlej bulion oraz śmietankę 30 % (lub 36 %). Dobrze przemieszaj i dopraw solą, pieprzem i dodaj trochę soku z cytryny (łyżkę albo łyżeczkę, ile chcesz). Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut aż sos zgęstnieje, a makaron będzie ugotowany. Pamiętaj, aby co jakiś czas dobrze zamieszać, bo makaron orzo lubi przywierać do dna.
  • W ostatnich minutach gdy sos się gotuje, to poszarp łososia na małe kawałki (łososia dodajemy bez skóry), Kiedy sos będzie gotowy, to dodaj posiekany koperek, kawałki łososia oraz natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Jeszcze krótko – około minutę do dwóch trzymaj na ogniu, aby mieć pewność, że łosoś będzie ciepły. Podawaj od razu.

Video

makaron orzo z łososiem
makaron orzo z łososiem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close