Zupa z fasolki szparagowej.

By misziza
2024-08-19
Rating: 0.00
(0)

Ta zupa z fasolki szparagowej jest u mnie w domu często robiona, zwłaszcza latem, gdy sezon na fasolkę w pełni 🙂 Ja akurat mam fasolkę prosto z ogrodu, ale spokojnie dostaniesz ja w większości sklepów, czy na targu. Poza sezonem można użyć fasolkę mrożoną. Taka zupa to nie tylko fasolka, bo dodałam do niej inne warzywa, które sprawiają, że jest ona taka dobra, czyli por, marchewkę, czosnek i ziemniaki. Ta wersja zupy z fasolki szparagowej jest bez mięsa i na gotowym bulionie albo rosole np. z dnia poprzedniego.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć tylko przepis, czyli listę składników i sposób przygotowania to kliknij “Skocz do przepisu”. Natomiast jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to czytaj dalej 🙂

Ogólnie uwielbiam zupy i mam dla Ciebie sporo propozycji. Po więcej pomysłów kliknij tutaj: Wyniki wyszukiwania dla „zupa” – Kuchnia Izy. Natomiast ta zupa z fasolki szparagowej ta jedna z najłatwiejszych zup jakie można przyrządzić, a w dodatku mnogość warzyw sprawia, że jest zdrowa i jednocześnie niskokaloryczna. Zdecydowanie jest to fajna propozycja na obiad i z całego serca polecam Ci ten przepis,

NAJPIERW OBEJRZYJ TO VIDEO Z PRZEPISEM NA ZUPĘ Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I PRZEKONAJ SIĘ JAK ŁATWO JĄ ZROBIĆ:

zupa z fasolki szparagowej

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

FASOLKA SZPARAGOWA – Najlepszy czas na zakup świeżej fasolki szparagowej to przełom czerwca i lipca. Wtedy warzywo jest najbardziej soczyste i pełne smaku. Oczywiście, dzięki mrożeniu, możemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Do zupy można wykorzystać zarówno świeżą, jak i mrożoną fasolkę. W Polsce można kupić żółtą i zieloną fasolkę. Obydwie odmiany nadają się do zupy. Fasolka szparagowa żółta ma delikatniejszy smak niż zielona. Natomiast fasolka zielona to popularniejsza odmiana i charakteryzuje się intensywnym smakiem i chrupkością. Najlepsza jest młoda fasolka. Przy starszej, grubszej fasolce, twarde łyko może być uciążliwe (łyko to twarda, włóknista część biegnąca wzdłuż strąka).

Jeśli używasz fasolki mrożonej, to dodajesz ją bezpośrednio do zupy, bez wcześniejszego rozmrażania.

WARZYWA – warzywa, ziemniaki, por (można zastąpić cebulą), czosnek.

BULION/ROSÓŁ – Do zupy idealny będzie bulion warzywny, drobiowy albo czysty rosół np. z dnia poprzedniego. Najlepiej jakby był to bulion domowy (np. zrobiony wcześniej), ale jeśli chcesz zupę “na szybko” to polecam wykorzystać bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie np. Winiary.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI – masło plus oliwa lub olej (do podsmażenia warzyw), zioła prowansalskie, pieprz i sól, kwaśna śmietana 18 %, koperek plus opcjonalnie kurkuma.

zupa fasolkowa
zupa fasolkowa

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ. KROK PO KROKU.

KROK 1.

Zacznij do przygotowania wszystkich warzyw. Z fasolki odetnij twarde końcówki, a potem podziel fasolkę na dwie, trzy części. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w plasterki. Pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy alb oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojonego pora i przesmaż go około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przemieszaj je z porem i przesmażaj wszystko około 3 minuty. Następnie wrzuć starty czosnek, jeszcze raz wszystko przemieszaj i smaż wszystkie warzywa kolejną minutę.

zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-1a.
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-1a.
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-1b.
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-1b.

KROK 2.

Teraz wlej gorący bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Kiedy bulion/rosół się zagotują, to dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Dodaj też zioła prowansalskie.

zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-2
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-2

KROK 3.

Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj zupę pod przykryciem 25 – 30 minut. Po 10 minutach gotowania się zupy dodaj pokrojoną fasolkę oraz opcjonalnie kurkumę. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.

zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-3
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-3.

KROK 4.

Teraz dodaj śmietankę słodką albo kwaśną. Jeśli dodajesz słodką, to wlej ją bezpośrednio do zupy. Jeśli dodajesz kwaśną śmietankę 12 % albo 18 % to musisz ją zahartować i dopiero potem dodać do zupy.

Jak ją zahartować? Do kwaśnej śmietany dodaj szczyptę soli i przemieszaj, a potem odlej 2 – 3 łyżki gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszaj ze śmietaną. Śmietana powinna być ciepła. Dopiero teraz wlej tak przygotowaną śmietanę do zupy – wlewaj powoli i wlewając cały czas mieszaj. Na koniec warto do zupy dodać posiekany koperek.

zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-4a.
zupa-z-fasolka-przygotowanie-krok-4a.
zupa-z-fasolki-przygotowanie-krok-4b.j
zupa-z-fasolki-przygotowanie-krok-4b.j
Pamiętaj, że śmietana powinna być odpowiednio wcześniej wyjęta z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Nigdy nie wlewaj zimnej kwaśnej śmietany bezpośrednio do wrzącej zupy.

Hartowanie śmietany to ważny etap, który zapobiega zwarzeniu się śmietany po dodaniu jej do gorącej zupy. Dzięki temu zupa zyska kremową konsystencję i delikatny smak.

SMACZNEGO I UDANEGO, BŁOGOSŁAWIONEGO DNIA ♥

MAM DLA CIEBIE RÓWNIEŻ INNE, FAJNE POMYSŁY NA ZUPY NA BULIONIE LUB ROSOLE. OTO KILKA Z NICH:

Zupa kalafiorowa. Gęsta, pyszna i prosta do zrobienia. – Kuchnia Izy

Zupa ogórkowa na bulionie warzywnym. Robiona troszkę inaczej 😉 – Kuchnia Izy

Zupa krem z brokułów. – Kuchnia Izy

Zupa z kalafiorem i brokułem. Pokochasz ten przepis 😉 – Kuchnia Izy

Zupa brokułowa z serkiem topionym. – Kuchnia Izy

Zupa pomidorowa z tortellini. Kremowa i pyszna. – Kuchnia Izy

plus przepis na krupnik: Krupnik. Mój ulubiony przepis. – Kuchnia Izy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Całą zupę można podzielić na 6 porcji.

Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:

KALORIE: 225

BIAŁKO: 5,1 g

TŁUSZCZE: 13,8 g

WĘGLOWODANY: 24,1 g

zupa z fasolką
zupa z fasolką

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ. SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, MOŻLIWOŚĆ WYDRUKOWANIA.

zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolki szparagowej.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 225 kcal

Składniki
  

  • 1500 ml (1,5 litra) bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
  • 500 g fasolki szparagowej świeżej albo mrożonej
  • 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju
  • jeden por (biała i jasnozielona część) można zastąpić dużą cebulą
  • 300 g marchewek
  • 3 duże ziemniaki albo 5 małych
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka kurkumy opcjonalnie, można dać też mniej np. pół łyżeczki
  • pęczek koperku, posiekany
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 % można użyć zamiast kwaśnej śmietany śmietankę słodką 30 %

Instrukcje
 

  • Zacznij do przygotowania wszystkich warzyw. Z fasolki odetnij twarde końcówki, a potem podziel fasolkę na dwie, trzy części. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w plasterki. Pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze kawałki.
    W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy alb oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojonego pora i przesmaż go około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przemieszaj go z porem i przesmażaj wszystko około 3 minuty. Następnie wrzuć starty czosnek, jeszcze raz wszystko przemieszaj i smaż wszystkie warzywa kolejną minutę.
  • Teraz wlej gorący bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Kiedy bulion/rosół się zagotują, to dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Dodaj też zioła prowansalskie.
  • Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj zupę pod przykryciem 25 – 30 minut. Po 10 minutach gotowania się zupy dodaj pokrojoną fasolkę oraz opcjonalnie kurkumę. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.
  • Teraz dodaj śmietankę słodką albo kwaśną. Jeśli dodajesz słodką, to wlej ją bezpośrednio do zupy. Jeśli dodajesz kwaśną śmietankę 12 % albo 18 % to musisz ją zahartować.
    Jak ją zahartować? Do kwaśnej śmietany dodaj szczyptę soli i przemieszaj, a potem odlej 2 – 3 łyżki gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszaj ze śmietaną. Śmietana powinna być ciepła. Dopiero teraz wlej tak przygotowaną śmietanę do zupy – wlewaj powoli i wlewając cały czas mieszaj. Na koniec warto do zupy dodać posiekany koperek.

Film

zupa z fasolką szparagową
zupa z fasolką szparagową

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Copyright © 2021 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close